Tzatziki

Maanden terug beloofde ik “spoedig” met het recept voor het Griekse Tzatziki te komen. Ik was immers samen met wat vrienden bij mijn zusje in Spanje op bezoek geweest en we hadden daar uit een van haar kookboeken (collectie bij elkaar gespaard: elke vrijdag een boekje gratis bij El Mundo) heerlijke Souvlaki en Tzatziki zelf gemaakt.

Eenmaal terug in Nederland zou zij mij de recepten toe sturen zodat ik ze hier op de site kon zetten. Drie maanden later is het dan eindelijk zo ver.

Dames en heren het is mij een eer aan u te mogen voorstellen: de Tzatiki… of althans hoe deze Griekse lekkernij volgens een gratis Spaans kookboek bereid dient te worden.

Ingrediënten

  • 75 cl Griekse Yoghurt
  • 2 komkommers
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels citroensap
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel munt
  • zout

Bereidingswijze

Schil de komkommers en schaaf ze dan in lange dunne reepjes. Doe de reepjes in een vergiet, voeg een klein beetje zout toe en druk de komkommer tegen het vergiet aan met je handen zodat het wat van zijn water loslaat.

Meng de komkommer reepjes in de yoghurt. Pers de knoflookteentjes fijn en voeg ze hier aan toe. Roer tenslotte nog de olijfolie en citroensap er doorheen.

Breng het geheel nog op smaak met de munt en een snufje zout.

4 thoughts on “Tzatziki

  1. nee hoor dit klopt niet helemaal: tzatziki volgens echt grieks recept:
    500 gr! griekse yoghurt 10 %vet
    halve komkommer
    3 teentjes knolook
    1.5 eetlepel olijfolie
    puntje cayennepeper
    bèètje peper
    munt is voor de liefhebber….
    Je doet de komkommer in dunne sliertjes raspen, zet die met zout erop in een vergiet een half uurtje om uit te lekken.
    Dan knijp je dit uit, doet dit samen met de yoghurt(let op dat dit de 10% is,want die ander is zuurder) , en de uitgeperste knoflookteentjes, in een schaaltje/kom.
    Zout hoeft er meestal niet meer bij, omdat je dit op de komkommer hebt gedaan.
    Een snufje cayenne erbij, en een beetje olijfolie, en dan nog een half uurtje in de koelkast!
    Ik zou er geen zuur, zoals citroen of azijn bij doen,want tzatziki hoort zacht te zijn!

    EEt smakelijk!

  2. Een Griekse vriend van mij was het inderdaad niet helemaal eens met het recept, al zei die wel dat het er wel mee door kon. Ik wacht nog steeds op zijn authentiek Grieks recept, maar die houdt die angstvallig geheim…

    In ieder geval bedankt voor je tip!

  3. Pingback: Tonnekreek.com » Tzatziki

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.